06 - 21 66 52 38 | info@huidbureau.nl

Toename van acne in de zomer

In de praktijk zien we een groot verschil in de conditie van de huid tijdens de zomer en in de herfst.
Je huid verandert tijdens de zomer, door onder andere de zon.

In de praktijk zien we dat veel cliënten minder last hebben van puistjes tijdens de vakantieperiode. Maar je bent nog maar net thuis en de puistjes zijn al weer terug, hoe kan dit?

Misschien herken je het wel.
Je komt terug van vakantie en je huid voelt droger aan dan normaal, heeft meer ontstekingen dan normaal, heeft niet die mooie glow meer en vertoont wellicht zelfs pigmentvlekjes.
Je huid verandert tijdens de zomer, door onder anderen de zon. Onder invloed van UVB licht wordt een versnelde aanmaak van huidcellen in gang gezet, waardoor de opperhuid verdikt. Deze extra hoornachtige bescherming kaatst een deel van de zonnestralen terug. Verdikking van de opperhuid is dus ook een pantser tegen UV licht.  De verdikking van de huid is niet voel- of zichtbaar. Veel mensen denken dat de zon goed is voor een acne gevoelige huid. Op korte termijn kan zonlicht inderdaad puistjes verminderen. Je huid droogt uit van UV-straling. Daarnaast kan de bacterie die ontstekingen veroorzaakt slecht tegen UV-straling en is hierdoor minder actief waardoor puistjes tijdelijk verminderen. Alleen is dit positieve effect zeer tijdelijk. Zodra de bewolking weer terugkomt en je bruine kleur verdwijnt, komen de puistjes en de mee-eters terug en soms zelfs met een uitbraak. Dat komt omdat de zon de hoornlaag en het talg verdikt, waardoor talg zich ophoopt in de opperhuid. Dit is te zien aan kleine onderhuidse bultjes, ook wel ‘white heads‘ genoemd, die een glad huidoppervlak verstoren. Ga vooral zelf niet aan de onderhuidse bultjes zitten, voor je het weet wordt het erger of maak je zelfs kleine littekens.

Een verdikte hoornlaag kan zorgen voor meer ontstekingen op het moment dat je minder UV-straling krijgt op de huid. Bij teveel blootstelling aan de zon kunnen de pigmentcellen overwerkt raken (ook wel verbranding genoemd). De pigmentcellen raken uit balans waardoor pigmentvlekjes ontstaan. Een verdikte hoornlaag zorgt tot slot ook voor een schralere/drogere huid en zorgt er voor dat je huid minder een glow bevat.

Maar wat kun je hier nou het beste aan doen?
Ons advies is om te starten met producten waar AHA en BHA zuren in verwerkt zijn. Wij bieden verschillende producten aan waarin dit verwerkt is een voorbeeld hiervan is de Foamer 15. De foamer 15 bevat 15% glycolzuur.  Het verwijdert onzuiverheden, dode huidcellen en reinigt de huid diep. Door dit product meerdere keren in de week te gebruiken verminder je de doffe teint, ongelijkmatige huid textuur en zorg je ervoor dat crèmes die je hierna aanbrengt beter worden opgenomen.

Daarnaast kan je huid soms nog net wat meer nodig hebben, denk aan een peeling of ondersteuning van een laser voor pigmentvlekjes.

Graag kijken wij samen met jou naar de behoeftes van jouw huid tijdens een vrijblijvend intake gesprek. Tijdens dit gesprek stellen we op de behoeftes van jouw huid een behandel en productadvies op.

Zien we je snel in de praktijk?
— 

Sluit Menu