06 - 21 66 52 38 | info@huidbureau.nl

INFORMATIE EN INSTRUCTIE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE

Scleroseren/ sclerocompressie therapie is een medische behandeling waar kleine en middelgrote beenvaatjes worden ingespoten met een vloeistof die zorgt voor verkleving van de bloedvatwand, waardoor de vaatjes verschrompelen en minder zichtbaar zullen worden.

Door daarna een steunkous te dragen, verlittekent de spatader sneller en met minder klachten.

Tijdens de behandeling

De behandeling van oppervlakkige spatadertjes kan als licht gevoelig ervaren worden. Je krijgt meerdere kleine prikjes, er wordt vloeistof ingespoten. Er is geen verdoving nodig.

Voor de behandeling

Gebruik of veranderingen van medicatie graag voorafgaand de behandeling melden

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u nog 15 minuten in de wachtkamer. Het is goed om wat rond te lopen. In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden.

Als u zich goed voelt, kunt u na 15 minuten naar huis. U mag zelf autorijden.

U krijgt een steunkous die u de eerste 2 dagen dag en nacht moet dragen. Na deze 2 dagen verwijdert u de pleisters en/of wattenrolletjes. U hoeft nu de kous nog 3 dagen alleen overdag te dragen.

De steunkous kunt u gewoon wassen. Doet u de steunkous niet in de droger.

Het is belangrijk dat u na de behandeling in beweging blijft.

Intensief sporten raden we de eerste week na de behandeling af. De eerste week mag u niet in bad, zwemmen of naar de sauna.

U mag de eerste 4 weken niet met de blote benen in de zon

Het te verwachten resultaat

  • Cosmetische verbetering, na 6-12 weken zijn de spataderen meestal 50-70% verminderd.
  • Verbetering van mogelijke fysieke klachten, zoals pijn of een zwaar gevoel is onzeker
  • Kleine kans op pigmentaties van de huid
  • De behandeling moet een aantal keer herhaald worden voor een mooi resultaat
  • De verdwenen spatadertjes komen in principe niet meer terug maar er kunnen door aanleg wel weer nieuwe ontstaan. Soms is het nodig 1-2 keer per jaar een onderhoudsbehandeling te laten doen.

Bijwerkingen en complicaties na de behandeling

Het wegspuiten van spataderen kan bijwerkingen en complicaties geven. Deze zijn meestal onschuldig en gaan meestal ook weer over. De meest voorkomende zijn:


  • Door de injectievloeistof kunt u de eerste dagen pijn in het been krijgen. U kunt zo nodig de eerste drie dagen na de behandeling driemaal daags 2 tabletten paracetamol nemen. Eventueel kunt u koelen met een kompres.

  • Er kunnen plaatselijk gevoelige zwellingen optreden die soms een paarse of bruine verkleuring van de huid geven. Dit zijn ophopingen van oud bloed in de weggespoten spataderen. Meestal verdwijnt deze verkleuring binnen enkele maanden, afhankelijk van uw huidskleur. Soms blijft de verkleuring bestaan.

  • In de behandelde ader kan een stolsel ontstaan. Deze stolsels zijn te voelen als (pijnlijke) knobbeltjes. Kleine stolsels lossen vanzelf op.
  • De injectievloeistof kan naast het bloedvat terechtkomen. Als dit gebeurt kan de huid stuk gaan. De huid geneest meestal vanzelf.

  • Zeer zelden kan een allergische reactie voor de ingespoten vloeistof optreden. Deze allergische reactie treedt altijd zeer snel na het inspuiten op. Daarom blijft u na de behandeling nog even in de wachtruimte.

  • Zeer zelden ontstaat er een stolsel in de hoofdader diep in het been (trombose). Het been wordt dan dik, rood en erg pijnlijk. Soms worden mensen ook kortademig of krijgen koorts. Neem in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met de huisartsenpost. U kunt de kans op trombose verkleinen door regelmatig matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld wandelen.


Kosten & vergoeding

Cosmetische/ kleine spatadertjes worden niet vergoed door de zorg verzekeraar. Wij vragen je om de factuur direct na de behandeling per pin te voldoen.

Bij verhindering dien je minimaal 24 uur van te voren af te melden. Anders zijn wij genoodzaakt een gedeelte van de behandeling in rekening te brengen.

Sluit Menu