Pigmentbehandeling met peelings

  • Pigment kan zich ophopen in de huid. Dit ‘opgehoopte pigment’ komt er dan uit te zien als een donkere verkleuring (pigmentvlekken).
  • Een peeling is een behandeling die de huid vernieuwt en verbetert. Dode huidcellen worden verwijderd waardoor bepaalde vormen van pigment minder zichtbaar worden.
  • Gemiddeld zijn er drie tot zes behandelingen nodig om pigment zichtbaar te verminderen.
Wat is pigment?

De pigmentcellen in de huid produceren melanie (pigment). Pigmentvlekken ontstaan door ophopingen van pigment. De ophopingen worden veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling, hormonale veranderingen, huidveroudering, ontsteking of door het gebruik van bepaalde medicatie.

Veelvoorkomende vormen van pigment zijn:

  • Zonnevlekken (lentigo solaris): Deze plekken ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht. Het komt vaak voor bij mensen op middelbare of latere leeftijd.
  • Melasma (zwangerschapsmasker) kan gerelateerd zijn aan hormonale veranderingen of aan overmatige blootstelling aan uv-straling. Melasma lokaliseert zich vaak op de slapen, het voorhoofd en/of de bovenlip.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): Dit zijn donkere vlekjes die kunnen achterblijven na een wondje, acne of bepaalde irritaties aan de huid.
Wat zijn peelings

Een peeling is een behandeling die er voor zorgt dat de dode huidcellen in de bovenste huidlaag sneller gaan afschilferen. De huid gaat zich vernieuwen. Peelings kunnen worden toegepast bij bijvoorbeeld acne / acnelittekens, pigmentvlekken of huidveroudering.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van de peeling. Dit is een vloeistof die tot verschillende lagen in de huid kan doordringen. De dode huidcellen laten los waardoor de huid gaat vernieuwen. Er worden versneld nieuwe cellen aangemaakt. Het is afhankelijk van je huidconditie voor welke peeling we kiezen.

Tijdens een gratis intake en huidanalyse stelt de huidtherapeut een behandelplan op maat op. Peelings worden vaak in kuurverband ingezet en gecombineerd met thuisproducten voor het beste en langdurige resultaat.

Welke peelings zijn geschikt bij pigmentatie?

Peelings die worden toegepast bij pigment hebben als doel om het pigment egaler te maken en te verminderen. Er zijn verschillende peelings met een eigen werking op de pigmentatie. De meest gebruikte peelings zijn:

  • Glycolzuur: Zorgt voor een snellere vernieuwing van de bovenste huidlaag. Hierdoor kunnen de pigmentvlekken verminderen of wat gaan ‘afschilferen’.
  • Melkzuur: Stimuleert het afschilferingsproces van de huid en vermindert daardoor het pigment.
  • Azelaïnezuur: Het zorgt voor een vermindering van roodheid en ontstekingsreacite in de huid. Dit is goed bij pigmentatie na acne of melasma.
  • Tranexaminezuur: Heeft invloed op de hoeveelheid pigment (melanine) dat wordt aangemaakt in de cellen. Het remt ook de pigmentatie die er al zit.
  • Vitamine C: Het is een krachtig antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen). Het heeft ook een verhelderend effect.

Afhankelijk van de soort pigmentatie en de conditie van je huid, kiezen we voor een milde, medium diepe of diepe peeling. Voor hardnekkige vlekken of melasma kunnen diepere peelings ingezet worden voor een intensievere werking.

Voorbereiding op een peeling

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de peeling. Dit zorgt voor een beter herstel en resultaat na de behandeling. Tijdens een intakegesprek geeft de therapeut een advies over het gebruik van producten voor thuis. Verder is het ook belangrijk om je huid goed te verzorgen en beschermen:

  • Vermijd zonlicht en gebruik dagelijks een SPF50
  • Geen sauna, hete douches of intensieve inspanning gedurende 48 uur
  • Niet krabben of pulken om littekens te voorkomen
  • Herstel je huid met verzorgende en kalmerende producten

Afhankelijk van de sterkte van de peeling kun je tijdelijke bijwerkingen ervaren, zoals roodheid, schilfering, een trekkerig gevoel of lichte zwelling. Deze verdwijnen binnen enkele dagen tot maximaal een week.

Met welke merken peelings werken wij?

Bij het Huidbureau werken we uitsluitend met professionele en medisch geformuleerde peelings die worden uitgevoerd door ervaren huidtherapeuten:

  • Dermaceutic: peelings die diep inwerken op huidstructuur, pigment en acnelittekens.
  • Renophase & Theraderm: peelings gericht op celvernieuwing en huidverjonging.
Resultaat

Afhankelijk van de huidindicatie adviseren wij gemiddeld 3 tot 6 behandelingen voor een optimaal resultaat. Door de combinatie van behandelingen en het juiste thuisadvies wordt de huid egaler, frisser en sterker:

✔ Vermindering van acne, pigmentvlekken en littekens
✔ Fijnere poriestructuur en gladder huidoppervlak
✔ Frisse, stralende teint
✔ Verbeterde huidweerstand en huidgezondheid

Door het gebruik van de juiste producten thuis behoud je het resultaat langer en ondersteun je de huid tussen de behandelingen door. Wij kijken graag met je mee welke behandeling én verzorging het beste past bij jouw huid.

Peelings kunnen goed gecombineerd worden met behandelingen zoals microneedling of laserhterapie. Bij Huidbureau combineren wij deze behandelingen graag voor een optimaal resultaat.  

Prijsinformatie

Klik hier voor een overzicht van onze behandeltarieven.

De behandeling in het gezicht kan (voor een deel) vergoed worden, dit is afhankelijk van de verzekering en polisvoorwaarden. Meer informatie hierover? Neem dan contact op met je zorgverzekering of eventueel met ons.

Wie voert mijn behandeling uit?

De behandelingen worden uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten met veel ervaring. Huidbureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).