Littekens

  • Een litteken kan ontstaan na een beschadiging aan de huid. Het is erg verschillend hoe een litteken er uit kan zien.
  • Behandelingen zoals peelings, microneedling en lasertherapie kunnen littekens verbeteren in structuur, kleur en het gevoel.
  • Een intakegesprek is nodig om te beoordelen welke behandeling geschikt is.
Wat zijn littekens?

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich na een beschadiging weer gaat herstellen. In sommige gevallen kan er een voelbaar en soms zelfs pijnlijk litteken ontstaan.

Er bestaan drie hoofdvormen van littekens:

  • Atrofische littekens: deze liggen verzonken in de huid, vaak door een tekort aan bindweefsel (zoals bij acnelittekens of striae).
  • Hypertrofische littekens: deze zijn verdikt, rood en verheven en blijven binnen de randen van de oorspronkelijke wond.
  • Keloïd littekens: een ernstige vorm van littekenvorming waarbij het littekenweefsel doorgroeit buiten de wondranden. Vaak ontstaan deze bij een donkerder huidtypes.
Behandeling

Bij Huidbureau hebben we verschillende behandelmogelijkheden om littekens te verminderen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:

  • Microneedling: Met kleine naaldjes worden kanaaltjes in de huid gemaakt, wat de aanmaak van nieuw collageen en elastine stimuleert. Dit egaliseert het huidoppervlak en verbetert de structuur en kleur van het litteken.
  • Peelings: Bij bepaalde littekens kunnen we chemische peelings (zoals TCA) gebruiken om de bovenste huidlaag versneld te laten vernieuwen. Dode huidcellen worden verwijderd en nieuwe, gezonde huidcellen komen tevoorschijn. Dit maakt littekens minder zichtbaar en de huid sterker.
  • Lasertherapie: Met onze ablatieve laser kunnen we gecontroleerd microbeschadigingen in de huid creëren. Tijdens het herstel wordt er nieuw collageen en elastine aangemaakt wat zorgt voor opvulling van het littekenweefsel, vermindering van kleurverschil en een egalere huid.
Resultaat

Het is per persoon verschillend wat het resultaat is van de behandeling. Over het algemeen geldt dat hoe eerder een litteken wordt behandeld, hoe beter het resultaat is. Een litteken kan niet volledig verdwijnen, maar wel worden verbeterd zodat deze minder zichtbaar wordt en minder klachten geeft.

Prijsinformatie

Klik hier voor een overzicht van onze behandeltarieven.

Wie voert mijn behandeling uit?

De behandelingen worden uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten met veel ervaring. Huidbureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).