Pigmentbehandeling met IPL/Laser
- Pigment kan zich ophopen in de huid. Dit ‘opgehoopte pigment’ komt er dan uit te zien als een donkere verkleuring (pigmentvlekken).
- Bepaalde vormen van pigment kunnen effectief worden behandeld met een laser en/of IPL.
- Gemiddeld zijn er twee tot vier behandelingen nodig voor het verminderen van pigmentatie.

Wat is pigment?
De pigmentcellen in de huid produceren melanie (pigment). Pigmentvlekken ontstaan door ophopingen van pigment. Deze ophoping ontstaat door blootstelling aan uv-straling, hormonale veranderingen, veroudering van de huid, ontstekingen of door het gebruik van bepaalde medicatie of cosmetische producten.
Veelvoorkomende vormen van pigment zijn:
- Zonnevlekken (lentigo solaris): Deze plekken ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht. Het komt vaak voor bij mensen op middelbare of latere leeftijd.
- Melasma (zwangerschapsmasker) kan gerelateerd zijn aan hormonale veranderingen of aan overmatige blootstelling aan uv-straling. Melasma lokaliseert zich vaak op de slapen, het voorhoofd en/of de bovenlip.
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): Dit zijn donkere vlekjes die kunnen achterblijven na een wondje, acne of bepaalde irritaties aan de huid.
- Poikiloderma van Civatte: Dit is een pigmentatie die ontstaat door blootstelling aan zonlicht. Het is een combinatie van pigment en zichtbare roodheid/vaatjes, vaak zichtbaar in de hals en decolleté.
Welke lasers kunnen toegepast worden bij pigment?
Bij het Huidbureau werken we met geavanceerde apparatuur om pigment effectief te behandelen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor pigment. Afhankelijk van het type pigment en je huidtype wordt er gekeken welke behandeling het beste aansluit:
- IPL (Intense Pulsed Light)
IPL is geschikt voor oppervlakkige pigmentvlekken zoals zonnevlekken. IPL heeft een ‘brede lichtflits’ dat wordt opgenomen door het pigment in het pigmentvlekje. Dit zorgt ervoor dat het pigment uiteenvalt en op een natuurlijke manier door het lichaam wordt ‘opgeruimd’. - KTP Laser (532 nm)
Deze laser is effectief voor opervlakkige pigmentvlekken en zichtbare adertjes. De laser werkt nauwkeurig om zichtbare plekjes of huidoneffenheden te verminderen. - GentleLase Pro U (755 nm)
Deze laser dringt wat dieper door in de huid, wat geschikt kan zijn voor bepaalde pigmentvlekken. De Gentle kan worden toegepast bij pigmentvlekken waar IPL of KTP onvoldoende effect heeft gehad. - Er:YAG (2940 nm)
De Er:YAG-laser van de Fotona is geschikt bij oppervlakkige pigmentvlekken.
De huidtherapeut beoordeeld welk type laserbehandeling het beste past bij jou type pigment. Soms worden sommige behandelingen gecombineerd voor het beste resultaat.
Voorbereiding op een laserbehandeling
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de laserbehandeling. Dit zorgt voor het beste herstel en resultaat na de behandeling:
- Vier weken voor en vier weken na de behandeling adviseren we de huid niet overmatig bloot te stellen aan zonlicht en zonnebank.
- Gebruik dagelijks een zonbescherming met SPF50.
- Start, indien nodig, met voorbereidende thuisproducten die de huidbarrière versterken en pigmentaanmaak reguleren.
De huidtherapeut bespreekt tijdens het consult ook jouw medicatiegebruik, huidverzorging en zongedrag, omdat dit invloed heeft op de behandeling én het resultaat.
Resultaat
Na gemiddeld twee tot vier behandelingen (met tussenpozen van ongeveer vier weken) zie je een duidelijke vermindering van pigmentvlekken. Deze worden per behandeling lichter en kunnen in veel gevallen volledig verdwijnen. De huid wordt egaler en krijgt een frissere uitstraling.
Het eindresultaat is per persoon verschillend en afhankelijk van factoren zoals:
- Diepte en soort pigment
- Huidtype
- Consistentie in zonbescherming
- Hormonale invloeden (zoals bij melasma)
Onderhoudsbehandelingen worden geadviseerd om het resultaat bij te houden. Dit is vooral belangrijk bij huiden die gevoelig zijn voor de aanmaak van pigment.
Prijsinformatie
Klik hier voor een overzicht van onze behandeltarieven.
De behandeling in het gezicht kan (voor een deel) vergoed worden, dit is afhankelijk van de verzekering en polisvoorwaarden. Meer informatie hierover? Neem dan contact op met je zorgverzekering of eventueel met ons.
Wie voert mijn behandeling uit?
De behandelingen worden uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten met veel ervaring. Huidbureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).


