Acnebehandeling met laser/IPL
- Puistjes worden in de medische wereld ook wel acne genoemd. Acne kan voorkomen in verschillende vormen en verschillen gradaties.
- Acne ontstaat vaak rondom de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.
- IPL is een effectieve behandelmethode voor het verminderen van rode restplekjes na acne.
- Littekens kunnen worden verminderd door middel van lasertherapie.

Wat is acne?
Acne is een huidaandoening die veel voorkomt. Het ontstaat door het ophopen van dode huidcellen en een ontstekingsreactie in de talgklier. De kenmerken van acne zijn mee-eters, rode bultjes of pukkels, ontstekingen en soms ook littekens. De huid kan er vet en glimmend uitzien maar acne kan ook samengaan met een droge of vochtarme huid.
Acne wordt veroorzaakt door een verstoring van meerdere factoren:
- Verhoogde talgproductie
- Verdikking van de hoornlaag (verstopping van de poriën)
- Aanwezigheid van bacteriën zoals Cutibacterium acnes
Daarnaast kunnen ook hormonen, erfelijkheid, medicatie, stress, voeding, verkeerde huidverzorging of krabgedrag invloed hebben op het ontstaan of verergeren van acne.
Acne komt vaak voor in het gezicht, maar kan ook zichtbaar zijn op de rug, schouders, borst of nek. Of je nu last hebt van enkele puistjes of uitgebreide ontstekingen: het is goed te behandelen.
Wat zijn acnelittekens?
Acnelittekens zijn blijvende veranderingen in de huid die ontstaan na een ontsteking of beschadiging door acne. Ze kunnen eruitzien als deukjes, putjes, groeven, of juist als verdikte littekens. Ook blijven er vaak rode of bruine vlekjes zichtbaar. Deze plekjes ontstaan na het genezen van ontstekingen. Dit noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) of post-inflammatoir erytheem (PIE)
Acnelittekens ontstaan wanneer het natuurlijke genezingsproces verstoord raakt. Dit kan gebeuren bij diepe ontstekingen of door het uitknijpen, krabben of pulken van puistjes.
Er bestaan verschillende soorten acnelittekens:
- Atrofische littekens (verlies van volume, zoals putjes)
- Icepick littekens: smalle, diepe puntvormige littekens
- Boxcar littekens: ronde of ovale littekens met scherpe randen
- Rolling scars: golvende, bredere littekens
- Hypertrofische littekens: verdikte, verheven littekens die binnen het gebied van de oorspronkelijke wond blijven
- Keloïdale littekens: overdreven littekenvorming die buiten het oorspronkelijke wondgebied groeit
Behandeling met laser / IPL
IPL (Intense Pulsed Light) en de Nd-YAG laser zijn effectief bij actieve acne. Het gepulseerde licht bestrijdt de acnebacteriën, vermindert ontstekingen en helpt de talgproductie te reguleren. Dit vermindert niet alleen de acne zelf, maar ook de roodheid en vlekken (PIE) die vaak na een uitbraak achterblijven. IPL en de nD-YAG laser is dus vooral nuttig voor het behandelen van de actieve acne en de bijbehorende restplekjes.
Laserbehandeling wordt ook gebruikt voor het verminderen van acnelittekens en het verbeteren van de huidstructuur, we werken met de Fotona laser (Er:YAG laser). Het laserlicht stimuleert de productie van collageen en elastine, wat helpt om de huid gladder te maken en het reliëf van littekens te verminderen. Lasers zijn ideaal voor het behandelen van verschillende soorten acnelittekens, zoals ice pick, boxcar en rolling scars.
Wanneer IPL en laserbehandelingen gecombineerd worden, versterken ze elkaars werking, wat zorgt voor een completer resultaat: IPL vermindert de actieve acne, terwijl lasers de littekens en huidstructuur verbeteren.
Resultaat
Behandelingen zoals laser- of IPL-therapie en peelings leveren uitstekende resultaten voor de behandeling van acne en acnelittekens. Het resultaat is een strakkere, gladdere huid met een verbeterde kleur en structuur. Na gemiddeld 3 tot 6 behandelingen zie je al duidelijke verbeteringen in de huidtextuur, terwijl de huid ook sterker en gezonder aanvoelt.
Door het gebruik van de juiste producten thuis behoud je het resultaat langer en ondersteun je de huid tussen de behandelingen door. Wij kijken graag met je mee welke behandeling én verzorging het beste past bij jouw huid.
Prijsinformatie
Klik hier voor een overzicht van onze behandeltarieven.
De behandeling in het gezicht kan (voor een deel) vergoed worden, dit is afhankelijk van de verzekering en polisvoorwaarden. Meer informatie hierover? Neem dan contact op met je zorgverzekering of eventueel met ons.
Wie voert mijn behandeling uit?
De behandelingen worden uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten met veel ervaring. Huidbureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).


