Acnebehandeling

  • Puistjes worden in de medische wereld ook wel acne genoemd. Acne kan voorkomen in verschillende vormen en verschillen gradaties.
  • Het ontstaan van acne kan komen tijdens de puberteit maar ook op latere leeftijd.
  • Acne wordt sterk beïnvloed door hormonen, stress en een verhoogde talgproductie.
  • Acne kan worden behandeld door middel van een dieptereiniging, peelings, IPL-en laserbehandelingen in combinatie met LED-therapie.
Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat door verstoppingen en ontstekingen in de talgklieren. Het komt vaak voor tijdens de puberteit maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Acne is zichtbaar als puistjes, mee-eters (zwarte of witte puntjes), onderhuidse ontstekingen of littekens. De huid kan er vet en glimmend uitzien maar acne kan ook samengaan met een droge of vochtarme huid.

Acne wordt veroorzaakt door een verstoring van meerdere factoren:

  • Verhoogde talgproductie
  • Verdikking van de hoornlaag (verstopping van de poriën)
  • Aanwezigheid van bacteriën zoals Cutibacterium acnes

Daarnaast kunnen ook hormonen, erfelijkheid, medicatie, stress, voeding, verkeerde huidverzorging of krabgedrag invloed hebben op het ontstaan of verergeren van acne.

Acne komt vaak voor in het gezicht, maar kan ook zichtbaar zijn op de rug, schouders, borst of nek. Of je nu last hebt van enkele puistjes of uitgebreide ontstekingen: het is goed te behandelen.

Er bestaan verschillende vormen van acne, waaronder:

  • Acne vulgaris – de meest voorkomende vorm met puistjes, mee-eters en bultjes
  • Comedonenacne – met vooral mee-eters, vaak zonder ontstekingen
  • Acne tarda – volwassenacne, vooral zichtbaar rond de kaaklijn en hals
  • Acne excoriée – krabacne, met vooral korstjes en krabplekjes
  • Acne conglobata – ernstige vorm met grote ontstekingen, vaak bij mannen
  • Acne mechanica – veroorzaakt door wrijving, druk of hitte
  • Acne fulminans – zeldzame en plotseling verergerende vorm van acne
Wat kun je verwachten van een acnebehandeling?

Afhankelijk van jouw huid en acne kunnen we kiezen uit diverse behandelingen of een combinatie daarvan:

  • Dieptereiniging: Bij deze behandeling worden onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters verwijderd. Indien nodig wordt een steriele naald gebruikt om verstopte plekjes te openen.
  • Peelings: Een medische peeling bestaat uit zuren die tot in de diepere huidlagen doordringen. Ze zorgen voor het afschilferen van de dode huidcellen, activeren het huidvernieuwingsproces, reguleren de talgproductie en verminderen ontstekingen.
  • Microneedling: Microneedling stimuleert de aanmaak van collageen en elastine en helpt bij het verbeteren van de huidstructuur. Deze behandeling is met name effectief bij restacne en acnelittekens.
  • IPL: Met IPL kunnen we de roodheid die zichtbaar is rondom of door ontstekingen verminderen. Daarnaast heeft het ook invloed op het verminderen van de acnebacterie.
  • LED-therapie: Deze behandeling wordt volledig afgestemd op jouw huidtype. Verschillende serums en werkstoffen worden geactiveerd onder een LED-lamp, wat ontstekingen vermindert en de huid tot rust brengt. Deze behandeling wordt gecombineerd met andere behandelingen.

Naast behandelingen krijg je ook advies over huidverzorgingsproducten voor thuis en waar nodig tips op het gebied van voeding en levensstijl. Zo pakken we acne van binnenuit én van buitenaf aan.

Resultaat

Tijdens het behandeltraject merk je vaak al na enkele behandelingen verbetering. De puistjes nemen af en de huid wordt rustiger en egalere.

De meeste mensen hebben tussen de drie en zes behandelingen nodig voor een zichtbaar resultaat. Het uiteindelijke aantal behandelingen hangt af van de ernst van de acne en hoe je huid reageert.

We streven altijd naar een duurzaam resultaat. Daarom adviseren we na afloop van het traject onderhoudsbehandelingen en een passende huidroutine voor thuis. Zo kun je verergering voorkomen en de huid gezond en in balans houden.

Let op: na een behandeling kan je huid tijdelijk wat roder zijn of licht schilferen. Ook kan de acne kort verergeren – dit is normaal en juist een teken dat de huid aan het herstellen is. Gebruik altijd een SPF om de huid goed te beschermen.

Prijsinformatie

Klik hier voor een overzicht van onze behandeltarieven.

De behandeling in het gezicht kan (voor een deel) vergoed worden, dit is afhankelijk van de verzekering en polisvoorwaarden. Meer informatie hierover? Neem dan contact op met je zorgverzekering of eventueel met ons.

Wie voert mijn behandeling uit?

De behandelingen worden uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten met veel ervaring. Huidbureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).