Acne peelings
- Puistjes worden in de medische wereld ook wel acne genoemd. Acne kan voorkomen in verschillende vormen en verschillen gradaties.
- Acne ontstaat vaak rondom de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.
- Een effectieve behandeling is een peeling. Een peeling verwijderd de dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen waardoor de huid vernieuwd.

Wat is acne?
Acne is een huidaandoening die veel voorkomt. Het ontstaat door het ophopen van dode huidcellen en een ontstekingsreactie in de talgklier. De kenmerken van acne zijn mee-eters, rode bultjes of pukkels, ontstekingen en soms ook littekens. De huid kan er vet en glimmend uitzien maar acne kan ook samengaan met een droge of vochtarme huid.
Acne wordt veroorzaakt door een verstoring van meerdere factoren:
- Verhoogde talgproductie
- Verdikking van de hoornlaag (verstopping van de poriën)
- Aanwezigheid van bacteriën zoals Cutibacterium acnes
Daarnaast kunnen ook hormonen, erfelijkheid, medicatie, stress, voeding, verkeerde huidverzorging of krabgedrag invloed hebben op het ontstaan of verergeren van acne.
Acne komt vaak voor in het gezicht, maar kan ook zichtbaar zijn op de rug, schouders, borst of nek. Of je nu last hebt van enkele puistjes of uitgebreide ontstekingen: het is goed te behandelen.
Wat zijn peelings?
Met een peeling kunnen we de dode huidcellen op een gecontroleerde manier verwijderen en stimuleren huidvernieuwing. Dit zorgt voor frisse en egale huiduitstraling.
Tijdens de behandeling brengen we een vloeistof aan met actieve zuren die tot een bepaalde huidlaag doordringen. Het huidvernieuwingsproces wordt hierdoor gestimuleerd: dode huidcellen laten los en maken plaatst voor nieuwe, gezonde huidcellen. De huidtherapeut beoordeeld welke peeling geschikt is voor jouw huid en kiest voor een milde, medium diepe of diepe peeling.
We adviseren peelings altijd in kuurverband in combinatie met producten thuis voor het beste en langdurig resultaat.
Welke peelings zijn geschikt bij acne?
Voor acne maken we gebruik van peelings die talg reguleren, ontstekingen remmen en de huidstructuur verbeteren. De meest gebruikte ingrediënten in deze peelings zijn:
- Salicylzuur: lost talg op, werkt ontstekingsremmend en antibacterieel.
- Glycolzuur en melkzuur: stimuleren de celvernieuwing en zorgen voor een gladdere huid.
- Azelaïnezuur: kalmeren roodheid en verminderen onzuiverheden.
- Amandelzuur en tranexaminezuur: geschikt voor de gevoelige huid, werken mild exfoliërend en helpen bij pigmentvlekken.
Bij actieve acne, een vette huid of restacne kiezen we peelings die dieper inwerken op talg en ontstekingen. Bij een gevoelige huid werken we juist met mildere zuren die de huidbarrière ondersteunen. Vaak combineren we de behandeling met LED-therapie om het herstelproces te versnellen en werkstoffen extra te activeren.
Voorbereiding op een peeling
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden op een peeling. Tijdens het consult krijg je een persoonlijk advies over welke producten je thuis kunt gebruiken voorafgaand aan de behandeling. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat de opperhuid beter doorlaatbaar is, waardoor de peeling effectiever werkt en de huid sneller herstelt.
Na de behandeling is het essentieel om je huid goed te verzorgen en te beschermen:
- Vermijd zonlicht en gebruik dagelijks een SPF (zonbescherming)
- Geen sauna, hete douches of intensieve inspanning gedurende 48 uur
- Niet krabben of pulken om littekens te voorkomen
- Herstel je huid met verzorgende en kalmerende producten
Afhankelijk van de sterkte van de peeling kun je tijdelijke bijwerkingen ervaren, zoals roodheid, schilfering, een trekkerig gevoel of lichte zwelling. Deze verdwijnen binnen enkele dagen tot maximaal een week.
Met welke merken peelings werken wij?
Bij het Huidbureau werken we uitsluitend met professionele en medisch geformuleerde peelings die worden uitgevoerd door ervaren huidtherapeuten:
- Dermaceutic: hoogwaardige medische peelings die diep inwerken op huidstructuur, pigment en acnelittekens.
- Renophase & Theraderm: specialistische peelings gericht op celvernieuwing en huidverjonging.
Resultaat
Afhankelijk van de huidindicatie adviseren wij gemiddeld 3 tot 6 behandelingen voor een optimaal resultaat. Door de combinatie van behandelingen en het juiste thuisadvies wordt de huid egaler, frisser en sterker:
✔ Vermindering van acne, pigmentvlekken en littekens
✔ Fijnere poriestructuur en gladder huidoppervlak
✔ Frisse, stralende teint
✔ Verbeterde huidweerstand en huidgezondheid
Door het gebruik van de juiste producten thuis behoud je het resultaat langer en ondersteun je de huid tussen de behandelingen door. Wij kijken graag met je mee welke behandeling én verzorging het beste past bij jouw huid.
Peelings kunnen, afhankelijk van de huidindicatie, effectief worden gecombineerd met behandelingen zoals microneedling of lasertherapie, waarbij de behandelingen het resultaat van elkaar versterken en zorgen voor een optimaal en langdurig effect.
Wil je weten wat een peeling voor jouw huid kan betekenen? Neem contact met ons op of plan direct een gratis intake in.
Prijsinformatie
Klik hier voor een overzicht van onze behandeltarieven.
De behandeling in het gezicht kan (voor een deel) vergoed worden, dit is afhankelijk van de verzekering en polisvoorwaarden. Meer informatie hierover? Neem dan contact op met je zorgverzekering of eventueel met ons.
Wie voert mijn behandeling uit?
De behandelingen worden uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten met veel ervaring. Huidbureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).


